ProvisioningConfig

Uit Help
Ga naar:navigatie, zoeken

Wat kan ik hier?

Een telefoon die binnen je lokale netwerk staat configureren.

Dit houdt in: het instellen van de VoIP-accountgegevens en een aantal netwerk-instellingen om met de telefoon via ons platform te kunnen bellen.

Velden

Cisco provisioning

Provisioning.png


Telefooninstellingen

IP-adres: Vul hier het lokale IP-adres van de telefoon in. Voor Linksys en Cisco-toestellen vind je deze door op de setup-knop (met het 'gevouwen hoekje') te drukken en optie 9 te kiezen op oude Linksys en Cisco toestellen en optie 10 en daarna optie 2 voor de nieuwe generatie apparaten.

Telefoon: Selecteer hier het type van de telefoon die je wilt configureren. Momenteel ondersteunen we de volgende toestellen: Cisco

 • SPA301
 • SPA303
 • SPA502G
 • SPA504G
 • SPA508G
 • SPA514G
 • SPA525G

Linksys

 • SPA941
 • SPA942
 • SPA962

Geavanceerde instellingen

Telefoonextensie: Ieder toestel heeft een aantal extensies. Een Cisco SPA 303 heeft er bijvoorbeeld 3, een Cisco SPA 504 heeft er 4. Het VoIP account wat je gaat provisionen zet je "onder" een "extensie". Vervolgens kun je aangeven welke lijnen op je toestel gekoppeld moeten zijn aan deze Extensie. Lijnen kun je selecteren met de fysieke knoppen op je telefoon. Het aantal "lijn" knoppen en het aantal ondersteunde extensies is veelal gelijk.

Lijnen: De telefoons hebben meerdere lijnen. Afhankelijk van wat er bij Telefoon is geselecteerd, is er een bepaald aantal checkboxes zichtbaar die standaard aangevinkt zijn. Hiermee kan geselecteerd worden welke lijnen van de telefoon worden gekoppeld aan de accountgegevens. We raden aan om alles aangevinkt te laten.

Taal: Indien het geselecteerde toesteltype taalselectie ondersteunt, is dit veld zichtbaar. Momenteel worden alleen Engels en Nederlands ondersteund.

Belplan: Standaard staat deze ingesteld op wat er in Nederland gangbaar is, plus het interne belplan: als de interne nummers van de VoIP-accounts bijvoorbeeld allemaal 3-cijferige nummers zijn die met een 2 beginnen, dan is dit in het standaard-belplan opgenomen. Als meer controle hierover gewenst is, dan kan hier 'Aangepast' worden geselecteerd. Er wordt dan een extra veld zichtbaar: 'Belplan regel' waarin dit standaard-belplan zichtbaar is. Aangeraden wordt om hier alleen wijzigingen in aan te brengen als men bekend is met de syntax hiervan.

Actie: Er zijn 3 verschillende acties mogelijk:

 • Alleen firmware updaten: Hiervoor zijn alleen de velden onder Telefooninstellingen nodig. Hiermee wordt alleen de firmware geupdate naar de nieuwste versie.
 • Alleen toestel configureren: Hiermee worden alleen de instellingen in de telefoon gezet, zonder de firmware te updaten.
 • Update firmware en configureer: Hiermee worden beide acties in 1x uitgevoerd.

Door op 'Configureer toestel' te klikken, wordt een nieuw venster geopend waardoor de geselecteerde actie wordt uitgevoerd. De telefoon zal zich rebooten en zodra hij opnieuw is opgestart is alles klaar! In het platform is hier overigens geen terugkoppeling van. Belangrijk: als Update firmware en configureer is gekozen, zal het toestel zich 2x achter elkaar rebooten.

Veel gestelde vragen

Kan ik meerder VoIP accounts op één toestel via Provisioning instellen

Ja dat kan. Hou daarbij rekening met het volgende. Voor het eerste VoIP account waarbij je provisioning selecteert zet je onder Telefoonextensie de waarde "Ext 1" en je zorgt dat alleen Lijn 1 aangevinkt staat. Bij het tweede VoIP account waarbij je provisioning selecteert zet je onder Telefoonextensie de waarde "Ext 2" en je vinkt alleen Lijn 2 aan etc.

Ik wil de namen "Lijn 1" en "Lijn 2" die ik in het scherm zie graag aanpassen

 • Ga met je Browser naar het IP adres van je toestel en zet daar /admin/advanced achter. Een voorbeeld: http://192.168.10.11/admin/advanced
 • Vervolgens selecteer je het tabblad "Phone"
 • Onder "Line key 1" vind je een veld wat "Short name" heet en hier staat standaard "Lijn 1" in. Dit veld kun je aanpassen.
 • Hetzelfde doe je voor "Line key 2" enzo voor enzo verder.
 • Klik onderaan op "Submit all changes" en je toestel herstart zich en je ingevoerde namen staan in het display.

Twee tips hierbij.

 • Maak het niet te lang, anders past het niet in het display van je toestel
 • Doe het nadat je klaar bent met provisionen. Onze tool overschrijft deze waarden namelijk standaard.

Yealink Provisioning

Yealinkprovisioning.png


Wat kan ik hier?

Een Yealink W52P toestel op een zeer eenvoudige manier configureren.

Dit houdt in: het instellen van de VoIP-accountgegevens en een aantal netwerk-instellingen om met de telefoon via ons platform te kunnen bellen.

Telefooninstellingen

Telefoon: Selecteer hier Yealink W52P en onder MAC-adres vul je het MAC-adres van de telefoon in. Je kunt deze op de achterkant van het basisstation vinden.

Provisioninginstellingen

Intern nummer (extensie): Ieder toestel heeft een aantal extensies. Het VoIP account wat je gaat provisionen zet je "onder" een "extensie". Vervolgens kun je aangeven welke lijnen op je toestel gekoppeld moeten zijn aan deze Extensie. Lijnen kun je vaak selecteren met de fysieke knoppen op je telefoon. Het aantal "lijn" knoppen en het aantal ondersteunde extensies is veelal gelijk.

Lijnen: De telefoon heeft meerdere lijnen. Afhankelijk van wat er bij Telefoon is geselecteerd, is er een bepaald aantal checkboxes zichtbaar die standaard aangevinkt zijn. Hiermee kan geselecteerd worden welke lijnen van de telefoon worden gekoppeld aan de accountgegevens. We raden aan om alles aangevinkt te laten

Provisioningaccounts

Zodra bovenstaande gegevens zijn ingevuld klik je op configureer. Je zult weer in het scherm VoIP accounts terechtkomen. (Wanneer je op het zojuist geconfigureerde account klikt) kun je zien dat er nu een account klaar staat voor provisioning.

Meerdere accounts configureren

Het is mogelijk om meerdere accounts te configureren door bovenstaande stappen onder verschillende accounts te doorlopen. Op elke extensie kun je op deze manier een account 'klaarzetten'

Toestel instelling

Om er voor te zorgen dat het toestel weet waar hij zijn provisioning op kan halen, dien je een instelling aan te passen in het toestel. In de webinterface van het toestel dien je naar settings -> auto provisioning te gaan.

Hier in kun je de volgende instellingen overnemen. Maak vervolgens de 'User Name' en 'Password' velden leeg en zorg dat TR069 uit staat.


YealinkProvsioningW52.png


Let op: de URL is de url die je ook gebruikt voor de beheer portal met daar achter /provisioning/config/

Bijvoorbeeld: http://partner.voipgrid.nl/provisioning/config/

Daarna bevestig je de instellingen door op 'Confirm' te klikken.

Om de provisioning te starten klik je op 'Auto Provision Now'. Het toestel gaat de configuratie ophalen en vervolgens herstarten met de verkregen gegevens.

This is where the magic happens

Doordat het configuratie profiel nu klaar is gezet, is het alleen nog een kwestie van het toestel opnieuw te starten. Het toestel vraagt ons bij het opstarten of er een cadeautje voor hem klaar staat en je zult zien dat het toestel zicht automatisch zal aanmelden.

In de nieuwere firmwares, kan er gebruik worden gemaakt van de "Auto Provision Now" functie. Hiermee kun je makkelijk het toestel forceren om te gaan provisionen.

Opmerkingen

Is het toestel eerder gebruikt dan is het belangrijk eerst een zogenaamde factory reset uit te voeren. Hiermee worden eventuele conflicten tussen verschillende profielen opgelost.

;